Składniki:
150 g masła
50 g cukru
100 g masy marcepanowej
250 g mąki
1 żółtko
łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i masę marcepanową i wyrobić mikserem tak, by uzyskać jednolitą konsystencję. Do masy powoli dodawać mąkę. Wyrobić ponownie, gdy składniki się połączą - można dodatkowo również ciasto zagnieść ręcznie. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować i foremką wycinać odpowiednie kształty. Piec w 150 stopniach przez 10-12 minut.
Mojej babci bardzo posmakowały.
Masę marcepanową można kupić gotową w sklepie (najlepiej w Lidlu), ale można też ją przygotować w domu. Oto przepis:
Składniki:
200 g mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
3 łyżki mleka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka olejku migdałowego
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem. Gotowe!
Fajny, prosty przepis :) A jak apetycznie wyglądają! A z tą masą marcepanową- nie przypuszczałabym, że jest z migdałów!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń