Przepis ten znalazłam w mojej ulubionej książce kulinarnej Ewy Aszkiewicz pt. KUCHNIA POLSKA. Postanowiłam go wypróbować, bo był nietypowy. Jest to coś w rodzaju deseru (słodka zupa mleczna).
Składniki:
1l pełnego mleka (można mniej)
2 jajka
3 kopiaste łyżki cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na bardzo puszysty kogel-mogel, oddzielnie ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier i jeszcze przez chwilę ubijać, aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Na gotujące się mleko kładziemy łyżeczką "kluseczki z piany". Gdy się przewrócą, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Mleko zestawiamy z ognia, łączymy, lejąc cienkim strumykiem i cały czas ubijając, z żółtkami. Przygotowaną zupę rozlewamy na talerze, na których są kluseczki z białek, i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz