Uwielbiam czekoladę, a w tych mufinkach jest jej bardzo dużo. Przepis polecam wszystkim łasuchom i miłośnikom czekolady, tym bardziej że mufinki robi się szybko. Najlepsze są świeże.
Składniki:
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki kakao
150 g brązowego cukru
265 g gorzkiej czekolady
2 jajka
375 ml mleka (maślanki)
90 g stopionego masła
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier i rozpuszczoną czekoladę, wszystko wymieszać. W innej misce wymieszać jaja z mlekiem (maślanką) i wlać je razem z rozpuszczonym masłem do reszty składników. Szybko wymieszać. Nie należy mieszać za długo, bo ciasto ma być grudkowate. Napełnić foremki do 3/4 objętości. Piec 20 min w temperaturze 210*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Chciałabym wypróbować ten przepis! Właśnie szukałam takiego, na muffiny czekoladowe :)
OdpowiedzUsuń