Składniki:
Ciasto:
30 dkg mąki - ok 2 - 2,5 szkl.
kostka masła
10 dkg cukru pudru - 0,5 szkl.
4 jajka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół słoika dżemu
25 dkg bakalii
Krem:
karpatka (4 łyżki cukru pudru, 4 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół litra mleka)
kostka masła
sok z cytryny
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć je równomiernie na dwóch identycznych blachach, posmarować warstwą dżemu, a na wierzch ułożyć pianę ubitą z białek i dwóch łyżek cukru. Posypać placki posiekanymi bakaliami. Piec 15 min. Pozostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka wymieszane z mąką i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć na pianę i porcjami dodawać ostudzony budyń. Do utartego kremu dodać soli i skórkę z cytryny. Przełożyć placki kremem tak by bakalie znalazły się na spodzie i na wierzchu.
To najlepsze ciasto na świecie!
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń