wtorek, 13 maja 2014

Ciasto wawelskie

Składniki:  
Ciasto: 
30 dkg mąki - ok 2 - 2,5 szkl. 
kostka masła 
10 dkg cukru pudru - 0,5 szkl. 
4 jajka 
3 łyżki śmietany 
łyżeczka proszku do pieczenia 
cukier waniliowy 
pół słoika dżemu 
25 dkg bakalii 
Krem: 
karpatka (4 łyżki cukru pudru, 4 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół litra mleka) 
kostka masła 
sok z cytryny 
skórka z cytryny  

Przygotowanie:  
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć je równomiernie na dwóch identycznych blachach, posmarować warstwą dżemu, a na wierzch ułożyć pianę ubitą z białek i dwóch łyżek cukru. Posypać placki posiekanymi bakaliami. Piec 15 min. Pozostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka wymieszane z mąką i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć na pianę i porcjami dodawać ostudzony budyń. Do utartego kremu dodać soli i skórkę z cytryny. Przełożyć placki kremem tak by bakalie znalazły się na spodzie i na wierzchu.

To najlepsze ciasto na świecie! 


2 komentarze: