poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Tort cukiniowo-migdałowy z kremem z suszonych owoców i jogurtu

Składniki: 
Ciasto:
300 g cukinii
100 g mielonych migdałów
4 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
skórka z jednej cytryny
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Krem:
100 g suszonych fig
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
50 g płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
3 utarte ziarna kardamonu
skórka z jednej cytryny
200 ml wody
200 g gęstego jogurtu light (bałkańskiego lub greckiego)
 

Przygotowanie: 
Cytrynę zetrzeć na drobnych oczkach tarki i odrobinę posolić.
Zostawić na ok. 20 min, żeby puściła sok. Po tym czasie bardzo dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Żółtka utrzeć z miodem. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, utarte w moździerzu ziarna kardamonu bez łupinek, startą skórkę z cytryny, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać bardzo dobrze odciśniętą cukinię, wymieszać. Na koniec dodać powoli ubite białka. Przelać do okrągłej formy do pieczenia (średnica 21 cm). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 min. Upieczone i wystudzone cisto przekroić w poprzek tak by powstały dwa krążki.
Krem. Suszone owoce pokroić. Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzucić do garnka i dusić przez 25 min na wolnym ogniu aż owoce się rozgotują. Wystudzić. Wymieszać z jogurtem. Gotowym kremem przełożyć ciasto, zostawiając część kremu do posmarowania na wierzchu i bo bokach. Na wierzchu posypać skórka z połowy cytryny i pokrojoną w kostkę jedną figą, daktylem i uprażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawać schłodzone.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz