poniedziałek, 9 grudnia 2013

Miodowe pierniczki

Przepis na te pierniczki znalazłam przypadkowo w podręczniku do języka polskiego (okazało się, że pochodzi on z książki Zenony Szklarz Przepisy czytelników. Potrawy wigilijne i świąteczne). Postanowiłam go wypróbować. Pierniczki wyszły przepyszne. Teraz robię je często, nie tylko na święta. Oto przepis:

Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajo
1 szklanka cukru (można 3/4 szklanki cukru, bo  pierniczki są bardzo słodkie)
1/3 kostki masła
2 łyżki miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz) - ja używam gotowej przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Do mąki wlać rozpuszczony, gorący miód i łyżką wyrobić ciasto. Dodać cukier, sodę, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie - masło (najlepiej je troszkę rozpuścić) i jajo. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie gładkie. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Szklanką lub foremkami wykroić z ciasta pierniczki. Piec aż się zarumienią (około 15 min). Ostudzone polać polewą czekoladową i udekorować. Można dekorować lukrem.
Smacznego!



7 komentarzy: