Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
10 dag masła
jajo
szczypta soli
Krem waniliowy:
szklanka mleka
2 żółtka
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru
Do przybrania:
owoce
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze schłodzić w lodówce. Po wyjęciu wylepić nim dość cienko foremki do babeczek. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku. Gdy trochę przestygną, wyjąć z foremek. W garnku zmiksować żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować i mieszając, wlać do masy jajecznej. Gładką masę gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, aż wystygnie. Wtedy napełnić nim wystudzone babeczki i udekorować owocami. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Pysznie wyglądają... I na pewno smakują!
OdpowiedzUsuńMmmmm...
OdpowiedzUsuń